A A A K K K
для людей із порушенням зору
Чечельницька громада
Вінницька область, Гайсинський район

Пам’ятаємо – перемагаємо!

Дата: 23.06.2020 09:12
Кількість переглядів: 2910

22 червня 1941 року о 3 годині 30 хвилин фашистська Німеччина без оголошення війни здійснила напад на Радянський Союз. 

 

В Україну фашистські війська наступали вздовж всієї лінії західного кордону. У перші години війни бомбардуванню піддався Київ. Протягом півтора року до грудня 1942 року вся територія України була захоплена фашистами. Україна з її родючими землями, стратегічними покладами нікелю, вугілля, марганцю, і молібдену цікавила Гітлера як колонія. З місцевого населення він планував залишити лише відданих нацистам молодих і здорових, здатних виконувати будь-яку роботу. Решта йому була не потрібна. Окупація України тривала 1225 днів і ночей. Гітлерівці нещадно експлуатували природні багатства і населення, яке змушували працювати по 12-16 годин на добу. Тому то 85% продуктів, що надходили до рейху з радянських окупованих територій, були з України. На каторжні роботи до Німеччини було вивезено понад 2,4 млн наших громадян, переважно молоді. Було створено 50 гетто і 150 великих концтаборів, в яких загинуло понад 3 млн військовополонених, серед них майже 1,3 млн з України.
Масовими вбивствами гітлерівці намагалися залякати населення, зламати його волю до спротиву. Але ніщо не змогло зупинити патріотів, які піднялися на боротьбу з ворогом.
 

НА ЗНАК ВШАНУВАННЯ СВІТЛОЇ ПАМ’ЯТІ ВСІХ ЗАГИБЛИХ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ ЗЕМЛЯКІВ, УКРАЇНЦІВ, ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ РДА ВІТАЛІЙ САВЧУК, ГОЛОВА РАЙОННОЇ РАДИ СЕРГІЙ П’ЯНІЩУК, СЕКРЕТАР СЕЛИЩНОЇ РАДИ ВІКТРО СХАБОВСЬКИЙ ТА ГОЛОВА ВЕТЕРАНСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПЕТРО ГУК 22 ЧЕРВНЯ ПОКЛАЛИ КВІТИ ДО ПАМ’ЯТНИКА ПОЛЕГЛИМ НА ФРОНТАХ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ ЗЕМЛЯКАМ, БРАТСЬКОЇ МОГИЛИ ВОЇНІВ-ВИЗВОЛИТЕЛІВ ЧЕЧЕЛЬНИЦЬКОГО РАЙОНУ ТА СХИЛИЛИ ГОЛОВИ У СКОРБОТНІЙ ХВИЛИНІ МОВЧАННЯ.


Жителі Чечельниччини героїчно боролись на фронтах Другої світової війни. Імена багатьох з них відомі далеко за межами району та області.
Серед них: Вася Курка - неповнолітній снайпер з Любомирки, який знищив майже дві сотні солдатів і офіцерів противника і збив один літак - корегувальник. Михайло Ольшевський - уродженець Чечельника. У листопаді 1944 року на території Угорщини повторив подвиг Матросова. Три уродженці району - Микола Брацюк з Бритавки, Михайло Рябошапка з Любомирки, Ілля Стратійчук з Ольгополя отримали звання Героя, (двом з них присвоєно за визволення України - за форсування Дніпра); Василь Люлько зі Стратіївки та Максим Бугайчук з Попової Греблі стали повними кавалерами орденів Слави, тисячі нагороджені орденами та медалями.
Кожен другий житель району не повернувся додому з фронту живими. Могили, пам'ятники, обеліски в кожному населеному пункті - це пам'ять про героїв-визволителів. Це застереження для тих, хто і нині брязкає зброєю.
Все менше і менше залишається живих свідків тих подій. Нині в районі проживає до півтори тисячі дітей війни, понад сто учасників війни. А тих жителів району, хто воював на фронтах з фашистами чи японськими мілітаристами залишилося лише шістеро: Мельник Андрій Іванович, Стрижак Іван Федорович, Пецько Василь Іванович, Кравець Григорій Микитович, Ткач Павло Кирилович, Винокур Василь Степанович.
Пам’ятаємо – перемагаємо!


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь